Siirry sisältöön

Liikkuvuusavustus

Väliaikainen lakimuutos

Liikkuvuusavustusta koskevat muutokset ovat voimassa 31.9.2021 asti. Ministeriön antamien tietojen mukaan lakimuutokset saisivat jatkoa kesäkuun loppuun asti.

Liikkuvuusavustusta voi saada kokoaikatyöhön kahden tunnin edestakaisen työmatkan perusteella, jos työsuhde on alkanut ajalla 12.6.2020 – 30.9.2021. Tavallisesti edellytys on kolme tuntia.


Liikkuvuusavustus korvaa työmatka- ja muuttokuluja, silloin kun vastaanotat työttömänä työn, joka sijaitsee kaukana nykyisestä asuinpaikastasi. Voit saada liikkuvuusavustusta jo ennen varsinaisen työn alkua, jos aloitat vähintään kaksi kuukautta kestävään työsuhteeseen liittyvän koulutuksen. Liikkuvuusavustusta haetaan työttömyyskassasta. Hakemuslomakkeen saat esimerkiksi osoitteesta https://www.tyj.fi/lomakkeet/.

Avustuksen maksaminen edellyttää, että

  • edestakainen työmatka tai koulutukseen liittyvä matka on työn tai koulutuksen alkaessa kokoaikatyössä yli kolme tuntia päivässä ja osa-aikatyössä yli kaksi tuntia päivässä.
  • sinulla on oikeus työttömyysetuuteen juuri ennen työn tai koulutuksen aloittamista.
  • työ kestää vähintään kaksi kuukautta

Liikkuvuusavustus on peruspäivärahan (33,78) suuruinen ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa. Avustukseen voi saada lisäksi lapsikorotuksen. Liikkuvuusavustus maksetaan korotettuna (4,80), jos työpaikka tai koulutuksen järjestämispaikka sijaitsee yli 200 kilometrin etäisyydellä asuinpaikasta tai muuttoa edeltävästä asuinpaikasta.

Liikkuvuusavustuksen maksamisen kesto riippuu työn kestosta:

Työn kesto vähintään Avustuksen kesto
2 kuukautta 1 kuukausi
3 kuukautta 1,5 kuukautta
4 kuukautta 2 kuukautta