Siirry sisältöön

Keskeytyikö palkanmaksusi toisen alan työtaistelun vuoksi?

Työttömyyskassa 15.02.2023

Jos palkanmaksusi keskeytyy jonkun muun alan työtaistelun vuoksi, sinulla voi olla oikeus ansiopäivärahaan. Ensimmäisen hakemuksen voit täyttää eAsioinnissa kahden täyden kalenteriviikon ajalta, maanantaista sunnuntaihin.

Kun lakolla ei pyritä vaikuttamaan sinun työehtoihisi, mutta työntekosi estyy toisen alan lakon vuoksi, työnantajallasi on seitsemän päivän palkanmaksuvelvollisuus.Seitsemän päivän jälkeen, ja työntekosi estävän lakon edelleen jatkuessa, sinulla on oikeus ansiopäivärahaan ilman viiden päivän omavastuuaikaa, mikäli täytät kaikki muut ansiopäivärahan edellytyksenä olevat ehdot (mm. jäsenyys 6kk, työssäoloehto 26 viikkoa täyttynyt jäsenyysaikana).

Muista ilmoittautua TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä palkattomana päivänä. Ilmoita TE-toimistolle työntekosi estyneen toisen työntekijäryhmän tai työnantajan työtaistelutoimenpiteen (eli lakon) ajalta.

Ensimmäisen hakemuksen voit täyttää eAsioinnissa kahden täyden kalenteriviikon ajalta, maanantaista sunnuntaihin.

Esimerkki: Palkanmaksun keskeytys on alkanut perjantaina 24.2.2023,  täytä tällöin hakemus ajalta 20.2-5.3.2023.  Jos palkanmaksun keskeytys on alkanut tiistaina 28.2.2023, täytä hakemus ajalta 27.2.-5.3.2023.  Täytä hakemukseen todelliset toteutuneet työpäivät ja tehdyt työtunnit, viivapäiville  täytä muu syy: viivapäivä. Päiville joista palkanmaksu on ollut keskeytyneenä merkitse hakemukseen "työtön". 

Kun todellinen este palkanmaksulle lakkaa, lakkaa myös kassan päivärahan maksatus. Eli jos työnteko olisi jo mahdollista mutta yhteisellä sopimuksella työnantajan kanssa siirrät työhön paluutasi, et näiltä päiviltä ole enää oikeutettu työttömyysetuuteen. Täytä näille päiville hakemukseen "palkaton loma".

Huomioithan, että hakemuksen käsittelyä varten tulee toimittaa palkkalaskelma  hakemusajalta.

Ensimmäisen hakemuksen liitteeksi:

  • työnantajan todistus palkanmaksun keskeytyksestä 
  •  hakujaksoa vastaavan ajan palkkalaskelma

oman henkilökohtaisen tilanteen mukaan

  • selvitys yritystoiminnasta ja vahvistettu verotuspäätös 2021, jos on maa- tai metsätilan omistajana tai harjoittaa yritystoimintaa.
  • tieto muusta mahdollisesta etuudesta mm. eläkkeet, sairauspäiväraha, talouteen maksettu kotihoidontuki). Ilmoita nämä kassalle hakemuksessasi.

Palkkatiedot päivärahan määrittelyä varten työttömyyskassa saa yleensä tulorekisteristä.

Jos työnantaja ei ole ilmoittanut tulorekisteriin laajoja tietoja tai työttömyyskassassa tarvitaan tarkennusta tulorekisterin tietoihin, pyytää kassa jäseneltä itseltään tarvittavat palkkatiedot.

Päivärahan saamiseksi kaikkien ns. normaalien päivärahan saamisen edellytysten (jäsenyys kassassa 6kk, työssäoloehto 26 viikkoa) tulee täyttyä, ja ne tarkastetaan kassassa ensimmäisen hakemuksen saavuttua. Työttömyyskassa pyytää tarvittaessa lisätietoja jäseneltä eAsioinnin kautta.

Lisätietoja:

Työttömyyskassan puhelinpäivystys jäsenille maanantaista torstaihin klo 9–12 p. 020 690 429

Hakuohje palkanmaksunkeskeytykseen

Takaisin